Magyar közösségi házak

Magyar Jelenlét Háza

2017-ben nyílt meg a kassai Magyar Jelenlét Háza, a MaJel Rovás Központ.

Az intézmény egy olyan magyar sziget Márai városában, ahol az együttműködő magyarországi és hazai szervezetek, intézmények és közösségek nemcsak szórólapokkal, könyvekkel és katalógusokkal népszerűsíthetik magukat, településeiket, társulásaikat és egyesületeiket, hanem kézműveseik termékei, művészeik alkotásai, kiadóik könyvei, hungarikumai és ismert termékei által konkrétan is jelen lehetnek. Ahol a szlovák érdeklődők előtt népszerűsíthetik programjaikat, rendezvényeiket, létesítményeiket, ahol kirándulási és üdülési lehetőségeiket kínálhatják fel. A Magyar Jelenlét Házában különféle rendezvényeket, előadásokat, bemutatókat, koncerteket és konferenciákat rendeznek, olyan cégek és intézmények számára kínálják fel a kassai jelenlét lehetőségét, amelyek nívója Magyarországot és a határon túli magyarokat egyaránt kellő méltósággal képviseli a szlovákság előtt. Az épületkomplexumban nyílt a FiguratiF Galéria, amelyet a neve kötelez, valamint a B-Galéria, van egy B!stRovás nevű éttermük, vannak kiadó szobáik és apartmanjaik, valamint egy hagyatéki könyvtáruk (Kolár Péter Könyvtár).

Alžbetina 42.
Telefon: +421 907 925 796
rovas@rovas.sk
http://www.rovart.sk
 
 

Magyar Református Központ

Az összeomlás határán volt az a Kassa történelmi belvárosában lévő patinás épület, amely ugyan már húsz éve a reformátusoké, de csak 2017-ben tudták felújítani és használatba venni. A Központ otthona az ifjúsági munkának, konferenciáknak, előadásoknak, koncerteknek, de még vendégházként is funkcionál. Az épületet egyszerre szolgálja a felvidéki reformátusokat és magyarokat; nem csak Kassán, hanem a széles értelemben vett régióban, egészen Miskolcig.

Miklósbörtön utca 3.

mrk@reformata.sk

Múzeumok, gyűjtemények

Márai Sándor Emlékkiállítás

A megújult Márai Sándor Emlékkiállítás 2019-ben nyílt meg a Grosschmid család egykori tulajdonát képező Mészáros utcai ház emeletén, ahol korábban már több kiállítás is bemutatta a város híres szülöttének életét és életművét. A megújult kiállítás célkitűzése, hogy méltóképpen mutassa be Márai Sándor emlékét a látogatók számára.

Cím: Mäsiarska 35,  040 01 Košice                  

Telefon: +421 55 242 0010

e-mail: info@maraisandor.eu

www.maraisandor.eu

Nyitva tartás: kedd-vasárnap: 10-17 óra közt

Földalatti Régészeti Múzeum

Kassa Fő utcája rekonstrukciójának, és régészeti kutatásának köszönhetően a munkák során felfedezték a középkori vár erődítmények részét képező volt „Alsó kapu” földalatti területeit, amelyen a város egyedülálló földalatti régészeti múzeumot hozott létre. A látogatók megnézheti a múltban épült tornyok, városfalak, bástyák és más erődítmények titokzatos földalatti tereit.

Cím: Hlavná ulica, Košice - Staré mesto

Telefon: +421 55 625 88 88

e-mail: visit@visitkosice.org

Nyitva tartás: május - szeptember: kedd - vasárnap 10 - 18 óra közt.

Kassai Kelet-Szlovákiai Múzeum

A Múzeumegyüttes több helyszínen mutatja be többek közt a kassai aranyleleteket, II. Rákóczi Ferenc emlékházát, és a börtönök világát.

Címek:

Kassai Aranykincs: Námestie Maratónu mieru 2, Košice;

Miklós-börtön /Hóhérbástya: Pri Miklušovej väznici 10, Košice;

Rodostói kiállítás: Hrnčiarska 7, Košice.

Telefon: +421 55 622 03 09

e-mail: info@vsmuzeum.sk

http://www.vsmuzeum.sk/

Nyitva tartás: május - október: kedd - szombat 9 - 17, vasárnap 14 - 18;

november - április: kedd - szombat 9 - 17, szombat 13 - 17 óra közt.

Szlovák Műszaki Múzeum

Szlovákia legjelentősebb technikai kiállítása számos tárlaton keresztül vezet végig a kohászat, gépészet, bányászat, kovácsmesterség, földméréstan, térképészet, híradástechnika, és fizika területén. Interaktív kiegészítésként egy gyermek-, és ifjúsági műszaki-tudományos központ is kialakításra került a tárlaton belül.

Cím: Hlavná 88, Košice

Telefon: +421 55 622 40 35

e-mail: stmke@stm-ke.sk

http://www.stm-ke.sk/index.php/sk/

Nyitva tartás: kedd - péntek 9 - 17;  szombat - vasrnap  12 - 17 óra közt.

Mesterségek utcája

Hangulatos betekintés a középkor világába: autentikus, korabeli térkövekkel rakott, aprócska házakkal szegélyezett Mesterségek utcája magával ragadja az embert. A turista találhat itt pékséget, gyógyfüvest, bőrdíszművest, kovácsműhelyt, fazekast, ékszerészt, stb.

Cím: Hrnčiarska ulica

Kassai Repülőgép Múzeum

A múzeumban a hagyományos robbanómotoros gépektől egészen a sugárhajtóművekkel ellátott vadászrepülőgépekig és helikopterekig, történelmi repülőgépek másolatai láthatók. Az egyes kiállításrészek: a repülés kezdetei 1945-ig, repülési technológiák, a repülőszerkezetek fejlődése, elnöki gépek galériája, különböző nemzetek repülőgépei.

Cím: Letisko,  041 75 Košice

Telefon: +421 55 683 22 72; +421 903 747 595

e-mail: muzeumletectva@stm-ke.sk

http://www.stm-ke.sk/index.php/sk/pobocky-2/muzeum-letectva

Nyitva tartás: kedd - vasárnap: 9 - 16 óra közt.

Planetárium

A csillagvizsgálóban ötezer csillagot, a mi naprendszerünket, és az északi - déli csillagos égboltot figyelhetik meg az érdeklődők. Az asztronómiai programok az égbolton való tájékozódással és a csillagképek mitológiájával foglalkoznak.

Cím: Slovenské technické múzeum, Hlavná 88, Košice

Telefon: +421 55 726 06 56

e-mail: stmke@stm-ke.sk

http://www.stm-ke.sk/index.php/sk/pobocky-2/planetarium

Nyitva tartás: kedd - péntek 9 -17 óra közt.

Nosztalgia Oldtimer Autókiállítás

A múzeumban történelmi automobilok gyűjteménye látható. A kiállított autókon kívül hétköznapi használati tárgyakat láthatóak a régi kassai lakosok életéből.

Cím: Rampová 30,  040 01 Košice                     Telefon: 09 05 678 043

e-mai: info@cassoviaoldtimer.sk

https://www.cassoviaoldtimer.sk/

Látogatási idő: 15 főt nem maghaladó csoportok számára foglalás legalább egy nappal korábban.

SteelPark

Ez a kiállítóhely a tudomány, és a szórakozás parkja. A különböző, tematikusan felépített szekciók érdekfeszítő és szórakoztató módon kívánják felkelteni a gyerekek és fiatalok figyelmét a tudományok, a technika-, és a modern technológiák iránt. A látogatók bekapcsolódhatnak a különféle kísérletekbe, játékos formában megfigyelhetik a fizika törvényeit, és így szinte garantált, hogy sem gyermekek, sem az őket kísérő felnőttek nem fognak unatkozni.

Cím: Kukučínova 2.

Telefon: +421 55 300 93 00

e-mail: info@steelpark.sk

https://steelpark.sk/

Nyitva tartás 15 főnél nagyobb létszámú csoportok számára:

hétfő - péntek 9 - 13; szerda - péntek 14 - 18,           szombat - vasárnap 14 - 18.

Mislyei községi múzeum

A múzeum a valamikori mislyei kolostorban, a Kassától 10 km-re fekvő Alsó Mislyén található. A településen az 1970-es években egy átfogó kutatás zajlott az egykori bronzkori település, és temető területén, amely Szlovákia legrégebbi lakott területe. A feltárás során számos történeti szempontból értékes tárgy került elő, a rénszarvas-, és mamutvadászok eszközei, temetkezéshez használt tárgyak, és a mai Szlovákia területéről előkerült egyik legrégebbi gyermekjáték. Érdemes meglátogatni még itt szintén a kolostor földfelszín alatti katakombáit is.

Cím: 044 15 Nižná Myšľa

Telefon: +421 903 483 750

e-mail: info@niznamysla.sk

https://www.niznamysla.sk/titulna-strana/kultura/myslanske-obecne-muzeum/

Nyitva tartás: kérésre, igény szerint.

 

Képtárak, galériák

Löffler Béla Múzeum

A jeles kassai szobrászművész házában alakították ki ezt a kiállítótermet, ahol nemcsak a művész saját műveit, hanem számos más képzőművész munkáit is megcsodálhatják a látogatók. Emellett rendszeresen bemutatkoznak itt kortárs, illetve idősebb szlovák, európai, és a világ egyéb országaiból származó művészek is.

Cím: Alžbetina 20.

Telefon: 055 / 622 32 34

e-mail: info@lofflermuzeum.sk

https://www.lofflermuzeum.sk/

Nyitva tartás: kedd - szombat 10 - 18; vasárnap 13 - 17 óra közt.

Kelet-Szlovákiai Képtár

A képtár a kelet-szlovákiai képzőművészet történelmi gyűjteményei mellett kortárs művészek kiállításainak is rendszeresen helyet ad. A képtár tulajdonában jelenleg több, mint hétezer műalkotás található a 19-20-21. századból. Az intézmény évente mintegy negyven kiállítást szervez saját galériatermeiben, és más külső szlovák, vagy külföldi helyszíneken is. A galériában tárlatvezetéssel egybekötött látogatásokat is rendeznek gyermek, és felnőtt látogatók számára.

Cím: Hlavná 27, Košice,  040 01 Košice

Telefon: +421 55 681 75 11

https://vsg.sk/

Nyitva tartás: kedd - vasárnap 10 - 18 óra közt.

Šopa Galéria - Šopa Gallery

A galéria egy kisebb méretű kiállítóhelység, amely kortárs szerzők műveinek bemutatására jött létre. A kiállítások főként a fiatal szlovák, és külföldi képzőművészek nemzedékét tartja szem előtt, hangsúlyozva a művészi megközelítések sokféleségét. Egész év folyamán eredeti programokkal várja a látogatókat, amely keretében a kiállítások mellett szakmai műhelyeknek, vitáknak, és előadásoknak is helyt ad.

Cím: Hlavná 40,  040 01 Košice

Telefon: +421 911 224 391

e-mail: info@sopagallery.sk

https://www.facebook.com/sopagallery/

Nyitva tartás: hétfő - péntek 16 - 18 óra közt, vagy kérésre külön látogatás, és programok esetén.

Nyitott városi galéria

A nagyléptékű városi látványosság egy közterületen működő képtár, amelynek túlnyomó részét a házak homlokzatára festett falfestmények alkotják. Az alkotók elsődleges szándéka a köztér esztétikájának javítása volt, valamint a vizuális szmog ellensúlyozásaként a kulturális érzékenység növelése. Jelenleg Kassa az egyedüli város Szlovákiában, ahol egy ilyen jellegű specifikus művészeti ágazat létezik.

Színházak, koncerttermek

Kassai Thália Színház - Divadlo Thália Színház

A Kassai Thália Színház története során - bár nem mozdult ki szülőhelyéről - mégis három államformában, és két országban is működött: a Csehszlovák Szocialista Köztársaságban (1969-1990), a Cseh-Szlovák Szövetségi Köztársaságban (1990-1992) és végül a Szlovák Köztársaságban (1993-). A színház eredetileg is azzal a céllal jött létre, hogy nem kizárólag székhelyén, vagyis csak Kassán fog működni, hanem vándorszínházként, utazó társulatként az ország egész területén fejti majd ki tevékenységét, sőt észak-kelet Magyarország több területe is, természetes és fontos játszóhelye. Ennek a vállalásnak a fontossága, a szűkebb és tágabb régió magyarlakta részeiben való jelenlét az idők során stratégiailag csak mélyült, még inkább életfontosságúvá vált. A Kassai Thália Színház nemzetiségi színház, de Szlovákia magyar közössége mellett, minden színházszerető, színházértő, szórakozásra, vagy éppen szellemi, és esztétikai kalandokra vágyó nézőt határon innen és túl, meg kíván szólítani. Jelenleg Európa legészakibb magyar színháza.

Cím: Mojmírova 1.,  040 01 Košice

Telefon: +421 55 622 41 24

e-mail: info@thaliaszinhaz.sk

http://www.thaliaszinhaz.sk/

Kassai Állami Színház - Štátne divadlo Košice

A színháznak dráma-, balett-, és operatársulata is van. A színészek két színpadon is játszanak: az egyik a 19. század végén épült történelmi épületben van, és nem messze tőle egy art-deco stílusú épületben egy másik, kis színpad is működik. Egy évadban átlagosan hat nagy bemutatót tartanak, különféle műfajokban.

Cím: Hlavná 58, 042 77 Košice

Telefon: +421 55 245 22 00

e-mail: sdke@sdke.sk

http://www.sdke.sk/

Bábszínház

A Bábszínház 1959-ben alakult, a negyedik ilyen jellegű intézmény az országban. Megalakulása óta 180-nál is több darabot mutatott be, 10 000-nél is több előadás során, ez az egyedüli hivatásos  bábászínház Kelet-Szlovákiában.

Cím: Alžbetina 38, Košice
T: +421 (0)55 622 04 55
E: vstupenky@bdke.sk
W: www.bdke.sk

TOVÁBBI SZÍNHÁZAK

Óvárosi Színház
Stará baštová 1/ www.staromestske-divadlo.sk
Művészek kötetlen társulása, amely felnőtteknek , fiataloknak és gyermekeknek egyaránt készít előadásokat.

Divadlo na Peróne / Nižná úvrať 25 / www.naperone.sk
Hivatásos független színház, amely 2005-tól folyamatosan működik a városban.

Romathan / Štefánikova 4 / www.romathan.sk
Hivatásos roma színház Kassán.

Kassai Állami Filharmonikusok

A komolyzene szerelemesei már több mint 40 éve hódolhatnak szenvedélyüknek a Kassai Állami Filharmonikusok épületében, amely másodikként, 1968-ban alakult az országban. A zenekarban jelenleg 90 hivatásos művész játszik. Rendszeres koncertjeikkel folyamatosan kapcsolatokat építenek világhírű zenészekkel, akik Kassán is vendégszerepelnek. Évente legalább 3 bemutatót tartanak, elsősőrban kortárs szlovák szerzők műveiből.  
 
Cím: Művészetek Háza /Dom umenia/ 
T: +421 (0)55 622 07 63
E: sfk@sfk.sk
W: www.sfk.sk

A város nagy-rendezvényei

Magyar bál

A Csemadok Kassa, a SOŠ Jozefa Szakkayho - Szakkay József Szakközépiskola és a Kikelet Kassa által megrendezett HAGYOMÁNYOS KASSAI MAGYAR BÁL a Művészetek Házában.

Magyar Jelenlét Napja

Októberben szervezik meg a Magyar Jelenlét Napját a kassai MaJel Rovás Központ épületében.

A rendezvény keretei között ünnepli  fennállásának évforduóját a  MaJel Rovás Központ. A rendezvényen kirakodóvásár, gastroexpo és koncert is várja az érdeklődőket.

Sokszínűség Fesztivál

Az októberi fesztivál célja, hogy a multikulturális Kassa szépségeit mutassa meg a hazai és idelátogató közönségnek, kreatív módon vonultatva fel a városban élő régi és új kisebbségeket, kulturális csoportokat. Szándéka szerint párbeszédet kíván kialakítani a toleranciáról és az együttélésről a városban. A rendezvény csúcspontja a levesfesztivál, hol a világ minden tájának leveseit kóstolhatjuk meg és minden évben megkísérlik megdönteni az egy helyen főzött különféle levesek számának rekordját.

Kassai Városi Napok

Kassa legmozgalmasabb rendezvénye az első, városnak adományozott címerhez kötődik (1369. május 7.) Ilyenkor az egész városban kézművesek szorgoskodnak, számos rendezvény kíséri az ünnepségeket, mint pl. a VSE City Run, koncertek, lovagi torna, az állatkerti szezon megnyitója. ekkor kerül sor a gyermekvasúton nyaranta közlekedő Katka gőzmozdony hagyományos ébresztőjére is. Saját készítésű vízi járműveket is láthatunk a Kassai Velence keretén belül, megnézhetjük a veterán automobilok felvonulását vagy a históriás menettel kísért történelmi harcok felújítását is.

Nyár a parkban

Az augusztusban megrendezésre kerülő nyári fesztiválnak a küldetése, hogy szinte egy teljes hónapon át készít programokat minden korcsoport számára. Szerdánként az irodalom kap szót, vetélkedők és vitabeszélgetések formájában, csütörtökön filmeket vetítenek, pénteken és szombaton pedig a zenéé a főszerep. Vasárnap családi programokkal várják a látogatókat, játszóházzal és színházi előadásokkal. A programsorozatban minden évben külföldi vendégművészek is fellépnek.

Nemzetközi Békemaraton

Kassáé a legrégebbi maraton Európában és a második legrégebbi az egész világon! A verseny útvonala átszeli a gyönyörű városközpontot, a rajt és a cél a Fő utca -  a kassai sétány elején van. Már 1924 óta igazi kihívás ez a futók számára. A rendezvény hagyománya egyszer sem szakadt az évek során, a kezdetektől fogva teljes a története.

 

Kassai Borünnepély

A Kassai Borünnepély a legnagyobb esemény szeptember havában, hol a hagyományok és a jelenkor fonódik össze. Több mint 40 szlovákiai és külföldi borász kínálja termésének, szőlőinek legjavát. A rendezvény részeként népművészeti előadásokat, présbemutatót, hagyományos és modern erjesztési eljárásokat is megismerhetünk.