A kassai 9-es honvédzászlóalj volt a 1848-1849-es forradalom és szabadságharc egyik legeredményesebb és leghazafiasabb hadteste. A legendás hírű „vörös sipkásoknak” állított méltó emléket Kassa városa 1906. szeptember 9-én a főtéren. A műemléket Horvay János és Szamolovszky Ödön készítették el. Alkotásukon két alak volt látható. Elől egy kassai 1848-as katona, mögötte pedig egy őt támogató kuruc vitéz látható. Szemben ez volt olvasható: „1848-49. A 9-ik honvéd-zászlóalj emlékének emelte a nemzeti kegyelet 1906”.

Az alkotás csak tíz évig gazdagíthatta a város látványát, ugyanis 1918. december 29-én a csehek elfoglalták Kassát. A polgári lakosság megfélemlítése érdekében számos atrocitást követtek el az őslakos magyarsággal szemben, rendszeresek voltak a bántalmazások. Nem riadtak vissza a gyilkosságoktól sem! Ezt megelégelve, a helyi magyarok 1919. március 15-én béketüntetést tartottak a megszállás és a katonai brutalitás ellen. Hóvirágot kötöttek a mellkasukra, majd a Honvéd-szoborhoz mentek, ahol talpazatánál virágokat és koszorúkat helyeztek el. Az új impérium válaszlépésként minden magyar nyelvű táblát összetöretett a városban, s kijárási tilalmat léptetett érvénybe. Az ellenszegülőket azonnali tűzparancsban kivégezték. A csehek ezzel az üzenettel nem elégedtek meg, 1919. március 17-én a légionáriusok ledöntötték a város dicső 1848-as szimbólumát, a Honvéd-szobrot. Másnap reggel amikor a városlakók meglátták az elpusztított műemléket, spontán tüntetésbe kezdtek. Pár óra alatt hatalmas tömeg gyűlt össze a főtéren, akik mind-mind hazafias nótákat énekeltek. A csehek eleinte a levegőbe lőttek, majd  később félelmükben a tömegbe. A cseh elnyomók tarkón lőttek egy 13 éves kislányt, aki még a helyszínen belehalt sérüléseibe.  A szobor torzója később a Városi Múzeumhoz került, majd onnan titokban kicsempészték 1935-ben a helyi ipariskolai öntödébe, ahol teljesen tönkretették azt.

2019. április 11-én Orosz Örs és a Gombaszögi Nyári Tábor szervezőiből álló csapata megtalálta és sikeresen kiemelte a szobor talapzatának egy, a Hernád partján elásott feliratos darabját. A mintegy fél tonna súlyú történelmi jelentőségű kőtömböt egyelőre a Kassa belvárosában, az Erzsébet utca 42. szám alatt található Magyar Jelenlét Házának (MaJel) kapualjában helyezték el.

Fotók: https://www.facebook.com/orosz.ors/

  1. A ledöntött és lefejezett szoborcsoport 1919 tavaszán.
  2. A szobor régi képeslapon
  3. A megtalált talapzat a Magyar Jelenlét Házának udvarán