Új főszerkesztővel kezdi a 2021-es esztendőt a Kassai Figyelő

Új főszerkesztővel kezdi a 2021-es esztendőt a Kassai Figyelő. A tizenkilencedik évfolyamba lépő havilap szerkesztését Havasi Péter alapító főszerkesztőtől Subovics Éva veszi át, aki a lap arculatának megőrzése mellett új rovatok bevezetését is tervezi. „A kártyások nyerőszáma a 21. Reméljük, hogy a 2021-es év is nyerő lesz valamennyiünk számára, visszazökkenünk a régi kerékvágásba és ismét egy szabadabb életben lesz részünk. Kívánom, hogy lapunk bővelkedjen tartalmas olvasnivalóban – üzeni az olvasóknak.

Bár a koronavírus miatt alaposan megfogyatkoztak a helyi és környékbeli rendezvények és események is, azért a lap beszámol a régió késő őszi történéseiről. Megtudhatjuk, hogy az abaújszinai Géresi Róbert lett a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház új püspöke, huszonkétezer külhoni óvodásnak küldött karácsonyi ajándékot a Rákóczi Szövetség, „cipősdoboz-akciót” szerveztek a kassai Márai Sándor Alapiskola kisdiákjai, prioritásként kezeli a közelgő népszámlálást a Kassai Magyarok Fóruma, a magyar kormány támogatásával újítják fel a Déli-kapu régészeti múzeumot Kassán, rendhagyó könyvbemutatót tartottak (a virtuális térben) a pozsonyi Múzeumi Szalonban, s új „köntösben” látható a kassai Orbán-torony, amelynek történetéről Balassa Zoltán tollából olvashatunk.

Kassa – ilyen volt régen és ilyen most… címmel új sorozatot indít a lap, amelyben Korotnoky Lajos régi képeslapok segítségével tér vissza Kassa múltjába. Fecsó Szilárddal, a tornai székhelyű Fecsó Pál Polgári Társulás vezetőjével a helyi tehetséggondozásról beszélgettek, Hanesz Angelika Vágvölgyi Erika kassai óvónőt mutatja be,  míg Havasi Péter a száz esztendeje született Skultéty Csabára emlékezik.

A Kassai Figyelő a 2021-es évben is kapható a Felvidék jobb könyvesboltjaiban, ahogy megrendelhető a szerkesztőség elérhetőségein (Hernád Kiadó Kft., 040 01 Kassa, Komenský u. 24., kassaifigyelo@gmail.com, tel.: 0948 753 013.

Futballakadémia épül Kassán magyar befektetőkkel

Magyar befektetők jóvoltából futballakadémia épül Kassán, miután 2019 decemberében a nagy hagyományokkal rendelkező, korábban a Bajnokok Ligájában is szerepelt FC Kosice legnagyobb tulajdonosa a magyar Arago Csoport lett.

Az erről szóló megállapodást Kassa városának, az FC Kosice labdarúgócsapatának és a Slovak Sport Development s.r.o.-nak a képviselői írták alá, a futballakadémia a Kassai Labdarúgó Aréna közelében épül meg - tájékoztatták a befektetők az MTI-t.

A beruházás finanszírozója és megvalósítója a magyar tulajdonban lévő Slovak Sport Development s.r.o. lesz a várossal együttműködve, mely a beruházáshoz szükséges földterületet biztosítja.

\"A kassai régióban óriási szükség van egy nemzetközi szinten is számottevő labdarúgó akadémiára. Azt szeretnénk, ha a helyi tehetségeknek nem kellene elhagyniuk családjukat, hogy megvalósíthassák álmaikat. Köszönettel tartozunk Kassa város vezetésének az együttműködés lehetőségért\" - mondta Szabó Tamás, a Slovak Sport Development s.r.o. ügyvezetője és az FC Kosice elnökségének tagja.

\"Nagyon örülök hogy nemcsak a Kassai Labdarúgó Aréna építése halad előre, hanem aláírtuk ezt az utánpótlást segítő megállapodást is, amely reményeim szerint örömmel tölti el Kassa futball szerető közönségét\" - hangsúlyozta Jaroslav Polacek, Kassa polgármestere.

\"Szeretnénk minőségi körülményeket teremteni a helyi tehetségeknek, hogy ne kelljen máshová menniük futballozni. A kassai futball gazdag és sikeres történelemmel rendelkezik, úgy gondolom ezzel az akadémiával és az akadémia saját nevelésű játékosaival elindíthatjuk majd a futball újabb sikeres korszakát a városban\" - tette hozzá Marcel Gibóda, Kassa alpolgármestere.

\"Ezt a projektet történelmi mérföldkőnek tartjuk, amelyre a város futballja már régóta várt. Ezúton szeretnénk köszönetet mondani Kassa városának a földterület, a magyar befektetőknek pedig az akadémia építéséhez szükséges pénzügyi forrásokért. Hisszük, hogy ettől a pillanattól kezdve a város futballjának szebb jövője kezdődik\" - fogalmazott Dusan Trnka, az FC Kassa elnöke.

\"A sport és különösen a futball a szlovákok és a magyarok életének is fontos eleme. Külön örülök, hogy ez a megállapodás a hosszú távú együttműködés alapja lesz ezen a területen. A leendő akadémia befektetés a jövőbe, befektetés tehetséges gyermekekbe és velük együtt a közös szlovák-magyar jövőbe \"- mondta Hetey Ágota, Magyarország kassai főkonzulja.

 

Fotó: nemzeti.net

Kassán hamarosan megnézhető a Károlyi-biblia két példánya

A Kassai Állami Tudományos Könyvtár gyűjteményében két eredeti vizsolyi Biblia is található. Egy határon átnyúló együttműködés keretében rövidesen a közönség is láthatja ezt a könyvritkaságot.

A Károlyi-biblia a legrégibb fennmaradt teljes magyar nyelvű Biblia. A fordítást Károlyi Gáspár református esperes, gönci lelkipásztor és lelkésztársai végezték, a nyomtatás Mantskovits Bálint vezetésével folyt, és 1590 nyarán ért véget. Megközelítőleg nyolcszáz példány készült el. A 2412 oldalas, három részből álló könyvből mára körülbelül 57 darab maradt fenn, ebből kettő Kassára került. A Vizsolyban található példánnyal ellentétben ezeket eddig nem láthatta a közönség. Most ezen szeretne változtatni egy határon átnyúló együttműködés keretében a Kassai Állami Tudományos Könyvtár és a vizsolyi református egyházközség.

\"A magyar kultúrtörténet egyedülálló darabja, a vizsolyi Biblia Kassán nevet viseli az az Interreg-projekt, amelynek célja az írott kulturális örökségnek a bemutatása eredeti és digitális formában, modern, interaktív technológiák felhasználásával. A határon átnyúló projekt célja ezenkívül a megfelelő védelem és őrizet biztosítása a nyomtatványok számára Szlovákiában és Magyarországon, illetve a határon átnyúló intézményközi együttműködés, tapasztalatcsere javítása\".

Ennek érdekében Kassán új bemutatótermet hoznak létre a Miklós-börtön utca 1. szám alatt, ahol egy korábbi raktárhelyiséget alakítanak át erre a célra.

Itt a látogatók nemcsak az eredeti példányokat tekinthetik meg, hanem egy interaktív, lapozható virtuális könyv segítségével bele is olvashatnak. A projekt költségvetése közel 60 ezer euró, ami csaknem pontosan fele-fele arányban oszlik meg a partnerek között.

Forrás: ma7.sk, Fotó: Fábián Gergely

Felújításra szorulnak az Állami Tudományos Könyvtár épületei

Felújításra szorulnak az Állami Tudományos Könyvtár épületei

Rossz műszaki állapotban van az Állami Tudományos Könyvtár több épülete, a gyűjtemény mintegy negyede nincs megfelelő körülmények között, s további negyede rövidesen veszélybe kerülhet. A kulturális minisztérium jelezte, előkészíti a műemléképületek felújítását – írja a ma7.sk.

Az Állami Tudományos Könyvtár (ŠVK) gyűjteménye Kassa központjában található öt épületben, ezekből négy nemzeti kulturális műemlék.

A könyvtár most bejelentette: korlátozza a nyilvánosságnak nyújtott szolgáltatásait tekintettel arra, hogy milyen rossz műszaki és technológiai állapotban vannak azok az épületek, amelyekben a könyveket és a folyóiratokat tárolják. Egyes helyekre szigorúan korlátozzák a belépést. A könyvtár 2,165 millió dokumentumot őriz, kezel és tesz elérhetővé, ezeknek jelenleg 23 százaléka nincs megfelelő körülmények között. További 28 százalékuk rövidesen veszélybe kerül, mivel olyan helyeken kénytelenek tárolni őket, ahol nem megfelelők a klimatikus viszonyok.

Az Állami Tudományos Könyvtár igazgatója szerint azonnali beavatkozásra van szükség annak érdekében, hogy megakadályozzák a kulturális örökségünk pusztulását, illetve azt, hogy az intézmény alkalmazottai veszélyes körülmények között dolgozzanak.

Fotó:  TASR

ReOpening, avagy ÚJRA Nyitás a MaJel Rovás Központban

Május 18-án újra megnyit a kassai MaJel Rovás Központ, 10 és 16 óra között fogadja az érdeklődőket. Várja a vendégeket a FiguratiF Galéria és a kávézó, és a Rovás konyha is. Végre megtekinthető a sárospataki P’art Műhely csoportos kiállítása, amelynek elmaradt a megnyitója a szigorítások miatt.

Szabó Ottó, az intézmény vezetője körlevélben adta hírül a változást és szeretettel vár mindenkit Kassa reprezentatív magyar központjába.

Az udvaron kellemes hangulatban lehet kávézni és beszélgetni. Finom, prémium minőségű Pasco kávét főznek.

Csapolt sörük a Bernard, amely két egymást követő évben lett "Az Év Söre" Csehországban. 

Szilvás ízű, alkoholmentes formában is kapható.

Magyarországi bio-pálinkák, valamint a legjobb magyar borvidékek borai is kaphatóak. A konyhában Kassa legjobb szakácsa főz!

www.rovart.sk

A képen a sárospataki P’art Műhely csoportos kiállítása. Fotó: https://www.facebook.com/majelcentrum/